آشنایی با 9P در بازاریابی

بازاریابی

بازاریابی به شیوه ها و تکنیک هایی گفته می شود که برای معرفی محصول و یا ارائه خدمات به مشتریان بکار گرفته می شوند و شرکت ها و موسسات برای یافتن جایگاه مناسب در بین سایر برندها و نیز تشویق مشتریان برای خرید و یا دریافت خدمات از این استراتژی بهره می برند. در این بین شناسایی صحیح جامعه هدف و نیز ارتباط مناسب با آن ها برای معرفی محصولات نیز مهم بوده و باید توسط بازاریاب حرفه ای انجام گیرد. در علم بازاریابی مولفه های مختلفی تعریف شده اند که از 4 تا 9P را شامل می شوند. علت نامگذاری این مولفه ها نیز وجود حرف پی انگلیسی در ابتدای آن ها است. هر چقدر روش ها و تاکتیک های بازاریابی تغییر کنند، این عناصر و مولفه ها ثابت بوده و محور اصلی تشکیل دهنده این علم به شمار می روند.

آشنایی با مفهوم 9P در علم بازاریابی

نسخه اصلی بازاریابی بر پایه 4P که شامل محصول، قیمت، ترویج و مکان توزیع است، بنا نهاده شده و سایر مدل ها تعمیم یافته این نسخه هستند و مفهوم 9P در عناصر زیر گنجانده شده است:

  1. محصول یا product
  2. قیمت یا Price
  3. مکان توزیع یا place
  4. ترویج یا Promotion
  5. نیروی انسانی یا people
  6. فرآیند یا process
  7. شواهد عینی یا Physical Evidence
  8. بسته بندی یا packaging
  9. پرداخت یا Payment

محصول، اولین بخش بازاریابی

اولین و مهم ترین بخش بازاریابی محصول و یا خدماتی است که نیاز به معرفی دارد. در این مرحله بایستی شرکت یا موسسه، شناخت کافی از نیاز بازار داشته باشد تا بتواند بر اساس آن برنامه ریزی لازم را انجام دهد. بعد از تولید محصول یا ارائه خدمت، کیفیت و استمرار و نیز بهبود آن نقش مهمی در موفقیت کسب و کار دارد.

قیمت یا price بخش دوم بازاریابی

قیمت گذاری یکی دیگر از مولفه های تعیین کننده در علم بازاریابی است. عوامل مختلفی در تعیین قیمت تاثیر گذار هستند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • میزان تقاضا
  • سهم بازار
  • قیمت محصول
  • معروف بودن برند تولید
  • قیمتی که رقبا تعیین کرده اند

با در نظر گرفتن این مسایل باید قیمت گذاری به گونه ای انجام شود که باعث حفظ وفاداری مشتریان و حفظ کیفیت محصول شود به ایت شکل شاهد تداوم خرید خواهیم بود.

Place یا مکان توزیع سومین بخش بازاریابی

با پیشرفت تکنولوژی و امکان ارائه خدمات به صورت آنلاین، تعریف مکان توزیع نیز دستخوش تغییراتی است. امروزه می توان بسیاری از محصولات را به صورت آنلاین و بدون حضور مشتریان ارائه نمود. هرچند برخی از مشتریان ترجیح می دهند خرید خود را به صورت حضوری انجام دهند تا از کیفیت محصول مطمئن شوند.

Promotion یا تبلیغ چهارمین قسمت بازاریابی

چهارمین P شامل تبلیغ و ترویج محصولات و خدمات است. تبلیغات می تواند از کانال های مختلفی صورت گیرد. از تبلیغات رادیویی، چاپ آگهی در روزنامه ها و مطبوعات تا تبلیغات در شبکه های اجتماعی و دیجیتال مارکتینگ در این مولفه جای می گیرند. هرچه تبلیغ محصولات بیشتر و اصولی تر باشد و با برنامه ریزی پیش برود، معرفی محصولات نیز به مشتریان صحیح تر انجام می گیرد و به تبع آن فروش افزایش خواهد یافت.

People یا نیروی انسانی در رتبه پنجم بازاریابی

نیروی انسانی کارآزموده و ماهر نقش مهمی در علم بازاریابی دارد؛ زیرا برقراری ارتباط صحیح با مشتریان می تواند باعث پیشرفت در کسب و کار سازمان یا شرکت شود. به همین دلیل لازم است شرکت ها و موسسات با ارائه آموزش های لازم به نیروی انسانی شاغل در مجموعه، تیم قوی تر و توانمندتری را تشکیل دهند. عدم انگیزه و دانش کافی می تواند آسیب جدی به این شرکت ها وارد کرده و رشد مجموعه را متوقف نمایند.

Process یا فرآیند بخش ششم بازاریابی

فرآیند یا پروسه مجموعه فعالیت هایی هستند که برای تولید محصول و ارائه خدمت پشت سر گذاشته می شود و هرچه این روند منظم تر و سازمان یافته تر باشد، رسیدن به موفقیت نیز سریع تر اتفاق خواهد افتاد؛ زیرا با برنامه ریزی دقیق می توان مشکلات و آسیب هایی که موسسه یا شرکت در گذشته متحمل شده است را شناسایی و به حداقل رساند.

Physical Evidence یا شواهد عینی بخش هفتم بازاریابی

شواهد عینی یکی از مولفه هایی است که بر تصمیم مشتری در انتخاب محصول و یا ارائه خدمت تاثیر زیادی می گذارد. اولین برخورد مشتری با شرکت یا محل فروش، طراحی داخلی، شکل ظاهری محل، کارت های ویزیت و مواردی از این قبیل هستند که می توانند باعث افزایش میل و رغبت خریدار برای بازدید از محصولات و یا دریافت خدمات بیشتر و یا بالعکس شود.

بسته بندی یا packing بخش مهم و هشتم بازاریابی

یکی دیگر از فاکتورهای تاثیرگذار در انتخاب محصول، نحوه بسته بندی است، هرچه بسته بندی به روزتر، خلاقانه تر و جذاب تر باشد، احتمال انتخاب نیز بیشتر می شود؛ بنابراین لازم است به موضوع بالا بردن کیفیت بسته بندی و ایجاد تنوع در نحوه انجام آن توجه بیشتری شود و حتی می توان بر روی بسته بندی، توضیحات جزئی را در مورد محصول بیان نمود تا شناخت و آگاهی مشتریان را افزایش داد.

Payment یا پرداخت بخش نهم و پایانی بازاریابی

در نهایت به آخرین P  یعنی 9p که مربوط به پرداخت قیمت محصول و یا دریافت خدمات است، می رسیم. امروزه روش های مختلفی برای نحوه پرداخت وجود دارد. غیر از پرداخت پول نقد روش هایی مانند کارت های بانکی، کارت های اعتباری، امکان پرداخت آنلاین و … وجود دارند.

کلام آخر

بازاریابی صحیح نقش موثری در فروش محصولات و ارائه خدمات دارد؛ زیرا تا محصولی شناخته نشود و یا افراد از نحوه ارائه خدمات آگاهی درستی نداشته باشند، به همان میزان استقبال کمتری نیز به دنبال خواهد داشت. مولفه هایی که در این مقاله عنوان شد، در کنار هم می توانند بقا و پیشرفت کسب و کار را تضمین نمایند. کارشناسان ما در مجموعه پیلبان در تلاش هستند که روش های درست بازاریابی را به شما آموزش داده و راهنمایی لازم در این زمینه را ارائه دهند. در صورت نیاز به دریافت مشاوره می توانید با شماره های داخل سایت تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *