برندینگ سازمانی یکی از چالشهای جدی شرکتهای بزرگ است. به نظر میرسد برندینگ شرکتی امروز بیشتر از هر چیز دیگری تعیینکنندهی جایگاه و محبوبیت یک سازمان در دل مردم، مشتریان و سهامداران آن باشد. برندسازی شرکتی، روی بیشتر دیده شدن یک مجموعه و افزایش شهرت آن، اثرگذاری فعالیتهای آن و افزایش فروش محصولات یا خدمات آن اثر میگذارد. میپرسید چه طور؟! ادامهی این یادداشت را بخوانید!
برندینگ سازمانی چیست؟
تصور کنید که قرار است روی یک شرکت سرمایهگذاری کنید و یکی از سهامداران آن باشید. ترجیح میدهید آنچه شرکتی باشد؟ سازمانی با یک پیشینه مثبت که افکار عمومی همیشه از کیفیت خوب محصولات آن حرف میزنند؟ یا مجموعهای که همیشه محصولاتش زیر بار انتقاد مصرفکنندگان است؟! مجموعهای که سر کارمندانش را با وعدهووعید گرم میکند؟ یا شرکتی که در آن رشد و پیشرفت اعضا یک فرهنگ جاافتاده باشد؟ طبیعی است که هیچکس نمیخواهد با عضویت در یک مجموعهی بدنام برای خودش گرفتاری درست کند!
بله! بدنامی و خوشنامی یک مجموعه، ارتباط مستقیمی با برندینگ سازمانی آن دارد. قبلاً گفته بودیم که منظور از برند درست همان تصویری است که دیگران دربارهی یکچیز دارند. حالا اگر آن چیز یک سازمان یا شرکت باشد، برندینگ سازمانی همان تصویری میشود که از آن شرکت در ذهن کارمندان، سرمایهگذاران و مشتریان شکلگرفته است.
برندینگ شرکتی را این 3 گروه میسازند:
در شکل دادن به برندسازی شرکتی عمدتاً ذهنیت سه گروه از افرادی که با یک سازمان در ارتباط هستند، موردسنجش قرار میگیرد:
سرمایهگذاران و افراد کلیدی شرکت
برندسازی شرکتی کار بسیار پیچیده و سختی است که معمولاً مدیرعامل و افراد کلیدی شرکت در تعیین آن نقش اصلی را بازی میکنند. معمولاً هرچه یک مجموعه بزرگتر باشد، اثرگذاری چهرههای کلیدی آن بر مخاطبان بیشتر خواهد شد. سرمایهگذاران، کارمندان شاخص و کسانی که اسمورسمشان به یک سازمان پیوند میخورد، هم هویت خودشان را از آن مجموعه میگیرند و هم روی شکلگیری هویت سازمان اثر میگذارند. میگویید نه؟! فقط کافی است ببینید نظرات کاربران قبل و بعد از حضور ایلان ماسک بهعنوان بزرگترین سهامدار توییتر، چگونه تغییر کرده است! یا نگاهی به تغییرات ارزش سهام این شرکت بعد از پیشنهاد خرید آقای ماسک بیندازید!
کارمندان مجموعه
فقط کافی است تصویری که یک شرکت از خودش ارائه میکند با فرهنگی که در میان کارمندان آن رواج دارد تفاوت داشته باشد، آنوقت است که ادعاهای یک مجموعه به طبل توخالی تبدیل میشود! و برندینگ شرکتی بهکلی زیر سؤال میرود. به همین ترتیب ذهنیت مثبت کارمندان یک شرکت و رضایت آنها، هم میتواند به بگومگوهای دیگران دربارهی آن پایان دهد. به بیان بهتر برندینگ سازمانی اولازهمه باید در قبال کارمندان آن سازمان اجرا شود. در حقیقت رفتار و فرهنگ جاری بین کارمندها و برخورد هیئتمدیره با کارمندان، برندینگ شرکتی را به فرهنگسازمانی وصل میکنند.
برای درک بهتر جایگاه کارمندان در برندینگ سازمانی بهتر است سری به لینکدین بزنید تا ببینید اعلام رضایت یا نارضایتی کارمندان شرکتی مثل اسنپ چگونه مبنای شکلگیری برندینگ سازمانی آن و مایهی بدنامی یا خوشنامیاش هستند.
مشتریان سازمان
در تعیین برندینگ سازمانی یک مجموعه، رساترین صدا به مشتریان آن تعلق دارد! صدای مشتریان و چیزهایی که مخاطبان یک مجموعه دربارهی خدماترسانی و کیفیت محصول میگویند، یکتنه میتواند یک کمپین تبلیغاتی پرهزینه را به زمین بزند یا باعث افزایش فروش چند برابری آن بدون انجام ریالی هزینه شود! همهچیز بستگی به این دارد یک سازمان مشتریان را بهعنوان یکی از بازیگران اصلی برندسازی سازمانی به شمار میآورند یا تنها به چشم منابع جذب پول به آنها نگاه میکند؟!
یکی از مؤثرترین عوامل در برندینگ سازمانی، صدای مشتریان است.
5 مزیت برندینگ سازمانی
لابد پیش خودتان میپرسید که انجام برندینگ سازمانی چه مزیتی دارد؟! آیا این هم یکی از ترفندهای تبلیغاتچیها برای خالی کردن جیب سازمانهاست؟! آیا واقعاً نیت خیری پشت آن خوابیده است؟! با خواندن ادامهی این یادداشت پاسخ این سؤالها را متوجه خواهید شد!
1.معرفی سازمان
این مزیت بیشتر برای سازمانهایی جذاب است که یا تازه کار خودشان را شروع کردهاند و یا مدتی از فعالیت آنها میگذرد ولی به دنبال کسب جایگاه و اعتبار مناسبی در میان رقبا هستند. برندینگ سازمانی فرصتی است برای سازمانها و کسبوکارها که پیام شرکتشان را با صدای بلند برای مخاطبان بخوانند!
شرکتها با طراحی هویت بصری سازمانی نظیر لوگو، رنگ، طرح، فونت و … در کنار هویت کلامی سازمانی یعنی شعار، پیام، لحن و … تلاش میکنند تا مزیت رقابتی خود را در ذهن مردم جا بیندازند و خود را متفاوت از دیگر بازیگران نشان بدهند.
2.رقابت سالم
خب تصور کنید که شما از طریق برندینگ سازمانی به مرادتان رسیدید و مجموعهتان را به شهرت رساندید. آیا فکر میکنید رقبایتان میگذارند یکشب سر راحت بر بالین بگذارید؟! البته که نه! چراکه رقبای شما هم از این فرصت برای ورود به دنیای شناختهشدهها استفاده میکنند و فضا را برای شما محدودتر میکنند. البته این را بهپای تهدید نگذارید! بلکه وارد شدن در میدان رقابت یکی از مزایایی است که برندسازی سازمانی برای شما به همراه دارد. شما به کمک برندسازی شرکتی وارد عرصهی رقابتی سختی خواهید شد که کمک میکند اعتبار و ثروت بیشتری کسب کنید.
شاید این راهم دوست داشته باشید: اهمیت برندینگ سازمانی چیست؟
3.کسب شهرت
اجازه بدهید کمی در زمان سفر کنیم و به سالهای 40 و 50 شمسی برویم! اگر آن دوران را به خاطر میآورید که هیچ! اگرنه از یکی از قدیمیها بپرسید که در کل چند کارخانهی بزرگ و اسمورسمدار در ایران پیدا میشد که لوازم الکتریکی تولید کند؟ پارس، ارج، آزمایش. خب؟ دیگر چه؟! میبینید که تعداد آنها به انگشتان یک دست هم نمیرسد! حالا اگر بخواهیم نام برندهای وطنی و غیروطنی برقی را که امروز در این بازار به فروش میرسند، بگوییم، حتماً باید یکی دو خطی سیاه کنیم!
برندینگ سازمانی به شناخت بهتر و بیشتر یک مجموعه کمک میکند و رقابت را آسانتر میکند.
با این تفاسیر آیا در این بازار پرزرقوبرق که نامدار و جویای نام در کنار هم در حال رقابت هستند، برندینگ سازمانی نمیتواند راه نجاتی برای دستیابی به فروش بیشتر و بهتر باشد؟! البته که میتواند! برندینگ شرکتی به شناخته شدن نام یک مجموعه در میان مخاطبان کمک میکند و از این طریق شهرتی که برای آن سازمان رقم میزند، رقابت را راحتتر خواهد کرد. معمولاً افراد در هنگام خرید یا دریافت خدمت به سراغ شرکتهایی میروند که نام آنها را بیشتر شنیدهاند. پس یکی از مزیتهای برندینگ شرکتی شناخته شدن و رسیدن به شهرت است.
4.ایجاد احساس وفاداری
در ابتدای این یادداشت گفتیم که کارمندان یک شرکت یکی از گروههایی هستند که روی ذهنیتهای عموم مردم از یک مجموعه اثر میگذارند. در این شرایط طبیعی است که تمرکز بر برندسازی سازمانی و رسیدن به نقطهی که دلخواه اعضای یک سازمان باشد، بهعنوان نشانهای مثبت از جانب کارمندان درک شده و منجر به ایجاد احساس وفاداری و تعلقخاطر شود.
5.جذب هوشمندانهی نیرو
بعد از برندسازی شرکتی دیگر وقت خود را در جلسات مصاحبه با افراد اشتباهی هدر نخواهید داد! در حقیقت وقتی مزیت رقابتی شرکتتان را شناختید، تشخیص اینکه چه فردی و با چه مشخصاتی به پیشرفت اهداف سازمانیتان کمک خواهد کرد، آسانتر خواهد بود. آنوقت خواهید دید که لیست سؤالهای تکراری که از کارجویان میپرسیدید دیگر به کارتان نمیآید و باید با متر و معیار خاص سازمان خودتان افراد را گزینش کنید. بنابراین به کمک برندینگ شرکتی گام بلندی در جهت صرفهجویی در وقت و انتخاب هوشمندانه کارمندان آتی برداشتهاید.
برندینگ شرکتی، فرصتی برای خلق ثروت مادی و غیرمادی است.
پیلبان چه طور به برندسازی سازمانی یک شرکت کمک میکند؟
درست است که تخصص آژانس خلاقیت پیلبان ارائهی خدمات 360 درجه برندینگ است، اما ما این خدمات را نه به شیوههای رایج بلکه به شکلی خلاقانه ارائه خواهیم کرد. ما بعد از آشنایی با حوزهی فعالیت شرکتی که دارید، به کمک خودتان روی مزیت رقابتی سازمان شما متمرکز میشویم. حالا به قابی نیاز داریم که مزیت رقابتی شما در آن بهتر دیده شود تا بتوانید نگاهها را به خود جلب کنید! ما این قاب را به کمک تکنیکهای خلاقه میسازیم و با استفاده از المانهای هویت بصری و هویت کلامی آن را تکمیل میکنیم. در اینجا فهرستی از ریز خدمات آژانس خلاقیت پیلبان را نوشتهایم:
طراحی هویت بصری
خدمات طراحی هویت بصری سازمانی شامل مجموعهای از موارد زیر است که هرکدام بهتنهایی به معرفی سازمان شما در فضای حقیقی و فضای دیجیتال کمک خواهد کرد:
- طراحی زبان بصری سازمانی
- طراحی لوگوی سازمانی
- انتخاب پالت رنگی سازمانی
- طراحی الگو برند سازمانی
- طراحی اوراق اداری و رسمی شرکت
- طراحی کارت ویزیت کارمندان مجموعه
- طراحی آیکونوگرافی
- طراحی پیکتوگرام
- انتخاب فونت و قلمهای فارسی و انگلیسی
- طراحی چهارچوبهای طراحی دیجیتال
- طراحی قالبهای ارائه در سخنرانیها
- تعیین چهارچوبهای لباس و پوشش
- تعیین چهارچوبهای عکاسی
طراحی هویت کلامی
خدمات طراحی هویت کلامی سازمانی هم شامل مجموعهای از موارد زیر است که به ارتقای برندینگ سازمانی کمک خواهد کرد:
- تعیین چهارچوبهای لحن گفتاری سازمان
- تعیین چهارچوبهای لحن نوشتاری سازمان
- انتخاب ادبیات ارائه و پرزنتیشن
- تعیین چهارچوبهای کلامی تعامل با کارمندان
- تعیین چهارچوبهای کلامی تعامل با مشتریان
جمعبندی
برندسازی سازمانی یک شاخهی جدید در حوزه برندینگ است که میتواند با جلوهگر کردن نام یک سازمان در ذهن مخاطبان به دیده شدن هرچه بهتر و بیشتر محصولات سازمانی منجر شود. چراکه در بازار شلوغ این روزها که نامها و نشانهای رنگارنگی بر درودیوار آن به چشم میخورد، راههای سنتی تبلیغات محصول، بهتنهایی نمیتواند اثربخش باشد. ما در این یادداشت سعی کردیم مروری بر مزایای برندینگ شرکتی داشته باشیم و به نقش برندسازی شرکتی در شکلدهی به سرمایهی اجتماعی مجموعهها اشاره کنیم. پیشنهاد آژانس خلاقیت پیلبان به سازمانها و شرکتهای بزرگ و حتی کوچک این است که از برندینگ سازمانی بهعنوان پلی برای گذر از سختیهای تبلیغات استفاده کنند. راستی! ما برای عبور راحتتر و البته خلاقانهی سازمان شما به سمت دیگر این پل در کنارتان هستیم!
2 دیدگاه دربارهٔ «0 تا 100 برندسازی سازمانی – برندینگ شرکتی چیست؟»
ممنون بابت مطلب پرمحتواتون. موردی که برام خیلی جالب بود اهمیت برندینگ سازمانی توی سوالات مصاحبه و انتخاب کارمندان جدید بود.
عالی بود. به پیج ما هم سر بزنید :*