نام برند یکی از المانهای هویتی هر کسبوکار است و برای این کار لازم است تا با مراحل نام گذاری برند آشنا باشید. انتخاب نام برند نیازمند طی کردن مراحل مختلفی از تحقیق و مطالعه تا سنجش و محک نتایج است. در این یادداشت مراحل انتخاب نام برند را باهم مرور میکنیم. با ما همراه باشید.
گامبهگام مراحل نام گذاری برند
بسیاری گمان میکنند که انتخاب نام برند یعنی تنها تهیهی یک لیست از نامهای پیشنهادی. درحالی که این تنها یکی از مراحل نام گذاری برند است. در مراحل انتخاب نام برند تحقیق و مطالعه بیشترین انرژی و وقت را به خود اختصاص میدهد. در این جا مراحل نام گذاری برند را در یک مدل 6 مرحلهای باهم بررسی میکنیم:
1.بررسی اهداف، ارزش و شخصیت برند
برای انتخاب نام برند باید از سند استراتژی محتوا کمک گرفت و اهداف، ارزشها و شخصیت برند را مرور کرد. هدف از مرور سند استراتژی برند، برقراری یکپارچگی میان هویت برند و نام پیشنهادی آن است. برای انتخاب نام برند باید از روح و جانمایهی اصلی آن کمک گرفت و ذات و هویت اصلی برند را در قالب کلمات ریخت
2.تحلیل رقبا
تحلیل رقبا دومین گام در مراحل انتخاب نام برند است. تفاوتی ندارد که در چه حوزهای مشغول به کار هستید باید سلیقه و فکر رقبایتان را بشناسید و بدانید کسبوکارهای رقیب چه نامهایی را برای برندشان انتخاب کردهاند. استفاده از بعضی واژگان در بعضی کسبوکارها بسیار متداول و مرسوم است.
تحلیل رقبا، یک گام موثر در مراحل نام گذاری برند
مثلا در حوزهی بهداشت و درمان، واژگانی مثل دارو، درمان، شفا، کیمیا و … در انتخاب نام بسیاری از کسبوکارها استفاده شده است. با دانستن این نکته میتوان انتخاب کرد که آیا یک برند جدید همچون رقبای خود میخواهد از همین واژگان در انتخاب نام برند استفاده کند و یا تمایل دارد جایگاه متمایزی را به کمک نام گذاری برند خود کسب کند.
3.مخاطب شناسی
احساس مخاطب و استنباط او از نام یک برند، یکی از نکات مهمی است که در مراحل نام گذاری برند باید به آن توجه کرد. البته درگیر کردن احساسات و تفکر مخاطب در انتخاب نام برند، نیازمند اندکی روانشناسی هم هست. مثلا تحقیقات نشان داده که عمدتا مردم نسبت به برندهایی که با حرف «ب» شروع شده باشند، احساس اعتماد دارند. دانستن این نکته برند «بلوبری» را در انتخاب نام برند کمک کرد. چراکه برند Blue berry در شرایطی وارد بازار تلفن همراه شده بود که برندهای بزرگ دیگری پیش از آن وجود داشتند و سخت میشد به یک نام ناآشنا اعتماد کرد. مطالعات بسیاری تاثیر نام برند در ذهن مخاطب را نشان میدهد که از نتایج آنها میتوان در انتخاب نام برند کمک گرفت.
همچنین بسیاری از برندها مخاطب خود را در نام گذاری برند سهیم میکنند و به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به آنها نشان میدهند که خدمات و محصولات برند خاص آنها عرضه میشود. «مای لیدی» و «خانومی» دو نمونه از این برندها هستند.
4.ایده پردازی
مهمترین قسمت در مراحل نام گذاری برند، ایدهپردازی است. فرد یا افرادی که کار انتخاب نام برند بر عهدهی آنهاست، به کمک روشهای مختلف، شروع به ایدهپردازی میکنند. قطعا ایدهها مبتنی بر مطالعات هویت برند، مطالعات بازار و مخاطبشناسی استوار است. روشهای مختلفی برای ایدهپردازی وجود دارد که دو مورد از معروفترین آنها روش ابر کلمات و روش طوفان فکری است.
استفاده از تکنیک ابر کلمات در انتخاب نام برند
به کمک روش ابر کلمات مجموعهای کلمات، عبارات، نامها و چیزهایی که در یک هالهی معنایی قرار دارند، در کنار هم نوشته میشوند. این روش کمک میکند که با ترکیب یا ادغام کلمات، به پیشنهادهایی برای انتخاب نام برند دست پیدا کنید.
طوفان فکری هم یک تکنیک دیگر است که عمدتا برای ایدهیابی جمعی از آن استفاده میشود. در این روش افراد بدون درنظر گرفتن محدودیتها ایدههایشان را در یک بحث آزاد بیان میکنند و درنهایت ایدهها جمعبندی میشود.
در مراحل نام گذاری برند از روشهای مختلف خلق ایده از جمله «ابرکلمات» و «طوفان فکری» استفاده میشود
تکنیکهای بسیاری برای انتخاب نام برند وجود دارد که از جمله آن میتوان به تکنیک تداعی، توصیف، مخففسازی، نام بنیانگذار و … اشاره کرد. نام بسیاری از برندهای مطرح دنیا حاصل استفاده از یک یا چند مورد از این تکنیکها است. مثلا برند مک دونالد از نام بنیانگذار آن و آدیداس از مخففسازی نام موسس آن ایجاد شده است.
همچنین در انجام این گام از مراحل نام گذاری برند استفاده از ابزارهایی مانند فرهنگ لغت و کتابهای ادبی، مطالعهی کتابخانهای، تحقیق تاریخی و … ضروری است. استفاده از الهامات، حکایات و افسانهها در انتخاب نام برند، روش مرسومی است. بهطور مثال برند نایک با الهام از الههی پیروزی، نام برند خود را انتخاب کرده است.
5.غربال ایدهها
تمام اسامی که از مرحلهی بالایی در لیست نامهای پیشنهادی قرار میگیرند، نامهای مناسبی نیستند. چراکه ممکن است امکان ثبت رسمی نام برند وجود نداشته باشد.
غربالگری ایدهها از میان لیست پیشنهادی در مراحل انتخاب نام برند
همچنین خرید دامنهی وبسایت برای نام تجاری هم ممکن است محدودیت دیگری باشد، که بعضی از نامها را از فهرست پیشنهادها خارج کند. بنابراین در مرحلهی غربال ایدهها لازم است ابتدا امکان ثبت رسمی نام برند و امکان خرید دامنه و ایجاد صفحه در شبکههای اجتماعی مختلف را بررسی کنید.
6.برگزاری جلسات نظرسنجی
با غربال ایدهها مطمئن میشوید که تمامی نامهای پیشنهادی از نظر فنی و حرفهای برای کسبوکار شما کارایی دارند. تنها نکتهای باقی میماند، نظرسنجی و پیمایش در Focus Group است. در این مرحله کافی است تا نام برند را بدون گفتن هیچ توضیح اضافهای با اعضای گروه کانونی درمیان بگذارید. نظرات و برخورد اولیهی آنها، وقتی که نام برند را میشنوند، ثبت کنید. احساس یا تصورشان از نام برند را جویا شوید. حتی بگذارید حوزهی فعالیت کسبوکار را حدس بزنند.
هرچه پاسخهایی که دریافت میکنید با اهداف، ارزشها و شخصیت برندتان سازگاری بیشتری داشته باشد، یعنی در انتخاب نام برند موفقتر بودهاید. ممکن است در این مرحله با نظرات منفی و ناسازگاری مواجه شوید که در این صورت باید مراحل نام گذاری برند را مجدد انجام دهید.
6 نکتهی مهم در انتخاب نام برند
حالا که با مراحل نام گذاری برند آشنا شدید بهتر است بدانید که منظور از یک نام برند مناسب چیست و در انتخاب نام برند باید به چه نکاتی توجه کرد. در اینجا 6 نکته مهم در انتخاب نام برند را بررسی کردهایم که میتواند در رد یا تایید گزینههای نهایی کمکتان کند:
-
نام برند بابد با توجه به هویت و شخصیت برند انتخاب شود
به کمک انتخاب نام برند میتوان منظور و مقصود برند را بهخوبی منتقل کرد. نام برند فرصتی برای ظاهر کردن درونیات و شخصیت برند است. اگر نام برند متناسب با اهداف و ماموریتهای برند تنظیم شده باشد، برقراری ارتباط با آن راحتتر است. همچنین وقتی میان نام برند و شخصیت آن تعادل و تناسب برقرار باشد، مخاطبان اعتماد بیشتری به آن کسبوکار میکنند.
-
در انتخاب نام برند باید به جذابیت آن دقت کرد
نام برند باید جذاب باشد. منظور از جذابیت برند، همان احساس خوبی است که آن را به مخاطب منتقل میکند. مثلا رولکس با انتخاب نام برند خود احساس لوکس بودن، برتری و خاص بودن را به مخاطبانش منتقل میکند و از این نظر جذاب است.
انتخاب نام برند مناسب میتواند احساسات مختلفی را در او بیدار کند و برای مخاطب جذاب باشد
هر برند با طی کردن مراحل نام گذاری برند باید در جستجوی بیدار کردن یک احساس خاص در ذهن و قلب مخاطبان خود باشد. برندهایی که به کمک نامشان احساسی را در درون مخاطبان بیدار میکنند، از نظر آنها جذاب هستند. اینکه نام برند باید روی کدام احساس مخاطبان متمرکز شود، بستگی به اهداف، چشماندازها و شخصیت برند دارد که در مرحلهی قبلی به آن اشاره کردیم.
3.نام برند باید متمایز و همزمان به گوش آشنا باشد
دلیل وجودی هر برند با برندهای دیگر متفاوت است. بنابراین باید در انتخاب نام برند، بهعنوان یک عنصر هویتی توجه کرد که نام هیچ دو برندی مخصوصا برندهایی که در یک حوزه فعالیت دارند مشابه یا حتی نزدیک به یکدیگر نباشند. اما این دلیل خوبی برای استفاده از انتخاب نامهای عجیب و غریب هم نیست. مخاطبان معمولا با نامهای نا آشنا ارتباط کمتری برقرار میکنند.
انتخاب نام برند نیازمند هنرمندی و ایجاد تعادل میان آشنایی و آشنازدایی است.
انتخاب نام برند آن هم به شیوهی خلاقانه یکی از خدمات آژانس خلاقیت پیلبان است. ما بهخوبی میتوانیم با طی کردن مراحل نام گذاری برند نامی نیکو برای کسبوکار شما انتخاب کنیم. با خدمات نامگذاری برند پیلبان آشنا شوید.
4.نام برند باید قابل فهم باشد و بهخاطر سپرده شود
یکی مزایای استفاده از نامها یا عبارتهای آشنا در نام برند، این است که آن را قابل فهم میکند. اگر میخواهید بدانید که در انتخاب نام برند موفق بودهاید یا خیر، آن را در معرض آزمون بگذارید. اگر دیگران با شنیدن نام برند آن را متوجه شدند و از خاطر نبردند، یعنی موفق عمل کردهاید. یک نام برند خوب به راحتی به یاد سپرده میشود، تلفظ آن صحیح انجام میشود و برای مخاطب قابل درک است.
5. نام برند باید در تبلیغات آنلاین و آفلاین بهخوبی ظاهر شود
نام برند اولین نمود نوشتاری و محتوایی برند در ارتباط با مخاطبان است. بنابراین باید در نظر داشت که در فضای دیجیتالی صحیح و خوانا نوشته و خوانده شود. موفقیت کسبوکارها در فضای دیجیتالی و شبکههای اجتماعی بستگی زیادی به نام برند و خوانش آن دارد. مخصوصا اگر برند نوپا و جوان باشد. تشخیص نام برند در میان صدها صفحهی اجتماعی را باید برای مخاطب آسان و دستیافتنی کرد.65. برند باید دامنهی وبسایت اختصاصی داشته باشد
امروزه اعتبار برندها به حضور در دنیای دیجیتال است و ویترین کار تمام برندها وبسایت و شبکههای اجتماعی است. بنابراین نامهای زیبایی که هیچ دامنهی خالی در دنیای وب ندارند، مردود هستند. انتخاب دامنهی متناسب با برند و ساخت صفحات اجتماعی اولین کاری است که بعد از تصویب نام برند باید انجام شود و تا حد امکان بهتر است این کار بدون هیچ تغییری در نام اصلی برند انجام شود.
جمعبندی
در این یادداشت 6 مرحله از مراحل نام گذاری برند را مرور کردیم. تحقیق و پژوهش و مطالعهی مخاطب و بازار در مراحل انتخاب نام برند بیشترین انرژی و زمان را به خود اختصاص میدهند. انتخاب نام برند آیینهی تمامنمای شخصیت و هویت برند است. بنابراین به ایجاد یکپارچگی و ارتباط معنادار میان عناصر هویتی کسبوکار و نام برند باید توجه داشت.