برندبوک چیست؟ 7 پرسش اساسی درباره‌ی کتابچه برند

Rate this post

برندبوک یکی از آن سندهایی است که هر کسب‌وکاری برای موفقیت خود به آن نیاز دارد. 7 پرسش اساسی درباره‌ی دفترچه برند وجود دارد که دانستن پاسخ آن‌ها شما را برای تدوین این سند مهم آماده می‌کند. از تعریف کتابچه برند تا ذکر 3 مزیت داشتن Brand Book در این یادداشت بررسی‌شده است. همراه ما باشید!

1.برندبوک یا دفترچه برند چیست؟

برندبوک را می‌توان دفترچه راهنمای یک برند دانست. Brand Book سند مهمی است که برای ایجاد یکپارچگی جای‌جای برند نوشته می‌شود. کتابچه برند همه‌ی بایدها و نبایدهای برند را توضیح می‌دهد. این سند برای تمامی کارکنان و اعضای یک مجموعه نوشته می‌شود تا در پیش برد پروژه‌ها آن را سرلوحه‌ی کار خود قرار دهند و حاصل تمام فعالیت‌های برند رنگ‌وبوی هویت اصلی برند را داشته باشد.

2.چه چیزهایی در برندبوک نوشته می‌شود؟

از آن‌جایی برندبوک راهنمایی برای ایجاد یکپارچگی در برند است، باید در تمامی حوزه‌ها از جمله هویت کلامی، هویت بصری و هویت دیجیتالی خط‌مشی‌های برند را مشخص کند. چهارچوب‌های طراحی، عکاسی، تولید محتوا، گرافیک فضای دیجیتالی همگی در دفترچه برند مشخص می‌شود.

انتخاب چشم‌انداز، یکی از اجزای برندبوک

عناصر هویتی مثل ارزش‌ها، اهداف و چشم‌اندازها و … به یک مجموعه‌ی کامل تبدیل می‌شود.برندبوک انواع مختلفی دارد و سرفصل موضوعات آن بسته به نوع آن متغیر است. اما مواردی که در بالا گفتیم، اجزای جدانشدنی برند بوک هستند.

برندبوک کتاب مقدسی است که کمک می‌کند همه‌ی فعالیت‌های مجموعه یکپارچه و رنگ‌وبوی هویت برند را داشته باشد.

نویسنده‌ی دفترچه برند کیست؟

نویسنده‌ی برندبوک معمولاً همان خالق برند است. کسی که برند را خلق کرده و استراتژی‌های آن را تعیین می‌کند، خود اقدام به نوشتن کتابچه برند می‌کند. بااین‌حال استراتژیست برند تنها فردی نیست که در تدوین برندبوک نقش دارد. افراد کلیدی سازمان، مانند صاحب برند و مدیرعامل به‌عنوان مالکان حقوقی برند در فهم اهداف، شخصیت و ارزش‌های برند مهم هستند. پس نقش آن‌ها انکارناپذیر است. از دیگر سو گرافیست، طراح و تصویرگران یک مجموعه همگی در کنار یکدیگر، کتاب مقدس برند را تدوین می‌کنند. صفحه‌آرایی و تدوین نسخه‌ی دیجیتالی یا چاپی Brand Book زیر نظر این افراد انجام می‌شود.

نویسنده دفترچه برند

نوشتن برندبوک به دست خالق برند

اما نکته‌ی مهم این است که نویسنده دفترچه برند هیچ‌کسی جز از اعضای سازمان نیست. هیچ مجموعه‌ای از یک نویسنده‌ی دیگر نمی‌خواهد که کتاب برند را تدوین کند. چراکه نوشتن برندبوک نیازمند شناخت و تسلط بر برند است. همچنین ازآنجایی‌که کتابچه برند یک راهنمای مهم است، باید به دست محرم اسرار یک مجموعه نوشته شود!

4.مخاطب کتابچه برند کیست؟

مخاطبان اصلی برندبوک افرادی درون یک سازمان هستند. خوانندگان دفترچه برند، مدیران، کارمندان و شرکای یک مجموعه هستند. کتابچه برند، کتاب راهنمای کسانی است که با آن برند به‌طور مستقیم سروکار دارند و برای رساندن آن برند به هدف‌های مشخص تلاش می‌کنند.

مخاطب اصلی کتابچه برند کارکنان سازمان هستند

بااین‌حال باید بدانید که برندبوک سندی است که می‌تواند جنبه‌های تبلیغاتی زیادی داشته باشد. پس ممکن است در مواقعی لازم باشد که این کتاب مقدس را نشان کسانی غیر از اعضای مجموعه قرار دهید و تا دیگران را مجاب کنید که از خدمات شرکت شما استفاده کنند و یا شریک شما شوند.

5.تفاوت برندبوک و راهنمای استایل چیست؟

یک اشتباه رایج درباره‌ی برندبوک این است که آن را با راهنمای استایل یا دفترچه هویت بصری برند اشتباه می‌گیرند. راهنمای استایل تنها شامل استانداردهای دیداری و بصری برند است. اما دفترچه برند بسیار جامع‌تر از آن است که تنها درباره چهارچوب‌های بصری باشد و موضوعات اصلی دیگری را هم در برمی‌گیرد. در حقیقت بهتر است بگوییم راهنمای استایل تنها جزء کوچکی از برندبوک است.

6.هدف اصلی نوشتن Brand Book چیست؟

دفترچه برند با4 هدف نوشته می‌شود. این اهداف عبارت‌اند از:

1.یکپارچه‌سازی برند

هدف اصلی نوشتن برندبوک، داشتن برندی یکپارچه است. تمامی اجزای یک برند باید نشانگر یک چیز یعنی هویت برند باشد. برای این کار لازم است حتما از دفترچه برند به‌عنوان راهنمای یکپارچه‌سازی یا On Brand کردن اجزای مختلف برند استفاده کرد.

2.افزایش وفاداری به برند

کتابچه برند نشان می‌دهد که افراد یک مجموعه دقیقاً به کجا و چه چیزی تعلق دارند. ازآنجایی‌که مخاطب اصلی دفترچه برند، افراد درون آن سازمان هستند، داشتن یک کتابچه برند می‌تواند وفاداری کارمندان یک مجموعه را بیشتر کند. سازمانی که راهنمایی برای یکپارچگی برند خود تدوین می‌کند، کارمندان را برای انجام بهتر مسئولیت‌هایشان راهنمایی می‌کند.

افزایش وفاداری کارمندان یک شرکت از طریق ایجاد برندبوک

ایجاد وفاداری در کارمندان یک مجموعه با نوشتن Brand Book

از طرف دیگر چون Brand Book یک سازمان توسط افراد شرکت تدوین و طراحی می‌شود، آن‌ها سعی می‌کنند که به آن و به ارزش‌های مجموعه وفادار باشند.

3.افزایش اثرگذاری بر مخاطب و ایجاد فرصت برای روابط جدید

برندبوک می‌تواند روی افراد سازمان‌های دیگر و شرکای بالقوه اثر بگذارد. برندبوک می‌تواند دید کاملی از برند به رقبا، شرکا و افراد بیرون یک سازمان بدهد و آن‌ها را برای بستن یک قرارداد کاری جدید مجاب کند. بنابراین مهم است که دفترچه برند به‌اندازه‌ی کافی برای گسترش روابط یک مجموعه متقاعدکننده باشد.

4.ایجاد هویت‌سازمانی منسجم

نوشتن دفترچه برند فرصتی برای دقت در عناصر هویتی یک شرکت است. مدیران سازمان‌های برتر می‌کوشند تا در کتابچه برند به مزیت رقابتی و جان‌مایه‌ی اصلی برند اشاره کنند تا آن را از دیگران متمایز کند. برندهایی دست به نوشتن برندبوک می‌زنند که هویتی متمایز داشته باشند. دفترچه برند در کسب‌وکارهایی که تقلیدی از دیگر رقبا هستند، جایی ندارد.

7.چرا داشتن Brand Book برای شرکت‌ها ضروری است؟

اهمیت وجود برندبوک در سازمان‌ها از 3 جنبه قابل‌بررسی است:

اول: یکی از بهترین ابزارهایی که برای راهنمایی یک مجموعه وجود دارد، برندبوک است. کتابچه برند شامل دستورالعمل‌ها و بایدونبایدهای یک برند است. برندبوک نشان می‌دهد که چه فعالیت‌هایی On Brand است و چه اقداماتی یکپارچگی برند را از بین می‌برد. می‌توان به دفترچه برند به چشم مجموعه‌ای از علائم راهنمایی نگاه کرد که با هدف ایجاد نظم و خوانایی برند نوشته شده است.

برندبوک، راهنمای ایجاد نظم و یکپارچگی برند

ایجاد نظم و یکپارچگی در برند به کمک برندبوک

Brand Book مانند یک آموزگار به کارمندان یک مجموعه نحوه ایجاد یکپارچگی در برند را می‌آموزد و مانند یک ناظم روی اجرای درست آن‌ها نظارت می‌کند.

دوم: برندبوک ابزاری برای نشان دادن تمایز و تفاوت یک برند است. دفترچه برند، محصولات، خدمات و رسالت برندهایی که شانه‌به‌شانه‌ی یکدیگر در حال تلاش‌اند را از هم تفکیک می‌کند و درک روشن‌تری از مأموریت هر برند در ذهن‌ها ایجاد می‌کند. در نتیجه وجود برندبوک برای کنار زدن رقبا ضروری است.

سوم: می‌توان به دفترچه برند نگاهی تبلیغاتی داشت که باعث افزایش آگاهی از برند می‌شود. وقتی هویت یک سازمان نوشته‌شده، مشخص و دقیق باشد، تمامی فعالیت‌های آن مجموعه بر طبق دفترچه برند پیش می‌روند و همه‌چیز از عناصر هویتی برند تبعیت می‌کند. این به معنی آگاهی بهتر و دقیق‌تر از یک برند در قیاس با دیگر برندهاست. پس استفاده از برندبوک برای افزایش آگاهی از برند ضروری است.

جمع‌بندی

مهم‌ترین سند یک سازمان، برندبوک است. کتابچه برند توسط اعضای سازمان تدوین می‌شود و بهترین راهنما برای ایجاد یکپارچگی در برند است. وجود کتابچه برند به دلایل مختلفی ضروری است که ازجمله آن می‌توان به جنبه‌های تبلیغاتی و افزایش آگاهی از برند اشاره کرد. Brand Book شامل 4 سرفصل اصلی است که در این یادداشت به آن پرداخته‌ایم. برای نگارش یک برندبوک استاندارد بهتر است نگاهی به پروژه برندینگ دراکت بیندازید. پروژه برندینگ داروخانه آنلاین دراکت توسط آژانس خلاقیت پیلبان انجام‌شده است. ماحصل این پروژه تدوین یک برندبوک است که بعضی بخش‌های آن در یادداشت «برندینگ دراکت؛ ماجرای یک داروخانه با خیال راحت آمده است».

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *