بیشتر شما نام دیجیتال برندینگ شنیدهاید، آن را میشناسید و به آن اطمینان دارید! بارها به تأثیرات جادویی digital branding در یادداشتهای مختلف اشارهکردهایم و از مزایای آن برای شهرت بیشتر و فروش بهتر برندها گفتهایم. امکاناتی که برندینگ دیجیتال در اختیار صاحبان برند قرار میدهد چندین برابر بیشتر از رسانههای آفلاین است. اگر هنوز هم فکر میکنید که باید نام برندتان را روی بنرهای پایتخت با فونت درشت چاپ کنید یا از بازیگرهای چندمیلیاردی برای تبلیغات تلویزیونی استفاده کنید، سخت در اشتباهید! این روزها راه رستگاری کسبوکارها از دیجیتال برندینگ میگذرد!
دیجیتال برندینگ؛ تعریفی که همه باید بدانند!
این مثال به درک بهتر تعریف دیجیتال برندینگ کمک خواهد کرد: همهی ما وقتی میخواهیم به یک میهمانی یا جلسهی کاری برویم، جلوی آیینه میایستیم و سروشکل خودمان را مرتب میکنیم. لباسهایمان و مدل موهایمان را چک میکنیم. عطر میزنیم. حتی اگر قرارمان مهم باشد، ممکن است چند ژست روبهروی آیینه بگیریم تا ببینیم چه طور به نظر میرسیم! گاهی مدل نشستوبرخاست، طرز دست دادن و معاشرتمان را هم تمرین میکنیم. چرا؟ چون مهم است که چگونه به نظر میرسیم. طوری که به چشم دیگران میآییم برایمان اهمیت دارد و میخواهیم در بهترین شکل خودمان باشیم!
دیجیتال برندینگ هم درست همین است! طوری که یک برند در دنیای دیجیتال به چشم دیگران میآید و نگاه و تصوراتی که دیگران نسبت به آن در این فضا دارند، digital branding نام میگیرد. برندینگ دیجیتال هویت و ظاهری است که یک برند از خود در وبسایت، شبکههای مجازی، اپلیکیشن و … میسازد تا روی ذهن مخاطبان اثر بگذارد.
9+1 عضو خانوادهی دیجیتال برندینگ را بشناسید!
همانطور که ما با آرایش و استفاده از عطر و لباسهای شیک خودمان را به بهترین وجه حاضر و آماده میکنیم، برندها هم از همهی ابزارهای دیجیتال برندینگ یعنی لوگو و هویت بصری، پیام و هویت کلامی، محتوا، وبسایت و سئو، شبکههای اجتماعی و تبلیغات (آنلاین) استفاده میکنند:
1.لوگو
پررنگترین تصویری که از یک برند در ذهن مخاطب میماند لوگوی برند است. میگویید نه؟! به برند Apple فکر کنید! هیچکس جز یک سیب گاز زده، چیز دیگری به ذهنش نمیرسد!
لوگو مانند اثرانگشت یک برند است! نشانهای از هویت آن و راهی برای تشخیص یک برند از برند دیگر است. لوگو میتواند ساده و مینیمال، انتزاعی، تصویری، یا نشانگر نام برند باشد. اینکه کدامیکی از این سبکها را برای طراحی لوگو انتخاب کنید، به شخصیت برند شما بستگی دارد.
2.هویت بصری
هویت بصری شخصیت و پیام برند را به زبان دیداری تبدیل میکند. در طراحی هویت بصری یک برند، روانشناسی رنگها و طرحهای هندسی در خدمت ارسال پیام برند به چشم مشتریها هستند. آیا میتوانید برند BMW را بدون آن ترکیب رنگی نقرهای آبی جاودانهاش تصور کنید؟!
3.پیام برند
پیام برند را با تگلاین اشتباه نگیرید! آن جملهی کوتاه و اثرگذاری که معمولاً در بایو اینستاگرام و وبسایت برندها نوشته میشود، پیام برند نیست! پیام برند احساس یا درونمایهی همهی محتواهایی است که منتشر میکنید. جانمایهی اصلی برند و دلیل وجودی کسبوکار، پیام آن است. پیام برند شما همیشه پاسخ این سؤال است: «میخواهیم چه بگوییم؟ چرا برند ما وجود دارد؟ برند ما چه کاری میکند؟»
4.محتوا
منظور از محتوا تنها کلمات و جملات نیستند. تصاویر و ویدئوها هم محتوای دیجیتالی یک برند میتوانند باشند. نکتهی مهم دربارهی محتوا این است که کلمات باید بر هویت کلامی و تصاویر و ویدئوها با شخصیت و پیام برند منطبق باشند.
5.هویت کلامی
هویت کلامی طرز گفتار و ادای کلمات، نحوهی برقراری ارتباط با مشتری، ادبیات نیروهای پشتیبانی، پاسخگویی به تیکتهای روی سایت و کلیهی پیامهای متنی روی سایت و شبکههای اجتماعی است. هویت کلامی ما پاسخ این سؤال است: «چگونه میگوییم؟»
آن روشی که برای گفتن پیام برندتان انتخاب میکنید، هویت کلامی برند شما را تشکیل میدهد. از هویت کلامی میتوان فهمید که شخصیت یک برند خشک است یا شوخ؟ رسمی و جدی است یا صمیمی و همراه؟
6.سئو
کسب بهترین رتبه در نتایج سرچ گوگل آرزوی همهی برندهاست! سرمایهگذاری روی سئو برای هر برندی که در دنیای دیجیتال فعالیت میکند، ضروری است. سئو تنها راه نجاتبخش کسبوکارها بعد از فیلترینگ گستردهی فضای مجازی است که میتواند ارتباط میان کسبوکار و برند را حفظ کند و ویترینی از کالا و خدمات ارائه کند.
7.وبسایت
بعد از انتخاب دامنهی مناسب، مهمترین نکته دربارهی سایت، طراحی UI و UX است. تعامل مثبت میان طراح سایت و طراح هویت بصری به ایجاد سایتهایی ختم میشود که سفر کردن در میان صفحات مختلف آنها سریع، ساده و لذتبخش است. وبسایتی که به شکل حرفهای طراحیشده باشد باید مثل ساعت کار کند! طراحیهای آن دقیق باشد و کار کردن با آن برای همه امکانپذیر باشد.
کسی که میان اعضای خانوادهی دیجیتال برندینگ همبستگی و وحدت ایجاد میکند، مشاور دیجیتال است!
8.شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی یکی دیگر از کانالهایی است که هویت دیجیتالی برندها را کامل میکند. درست است که بیشتر شبکههای مجازی پرطرفدار مثل توییتر، اینستاگرام، فیسبوک و تلگرام در ایران فیلتر هستند اما این نباید به معنای قطع ارتباط کسبوکار با مشتریان باشد.
پیشنهاد میکنیم خواندن این یادداشت کوتاه را از دست ندهید!( تأثیر دیجیتال برندینگ در فروش )
9.تبلیغات آنلاین
تبلیغات یک برند در فضای دیجیتالی طیف وسیعی را دربر میگیرد. میتواند شامل ارسال یک ایمیل ساده به مشتریان باشد، تبلیغات گوگلادز یا تبلیغات کلیکی و بنری باشد و یا حتی پیچیدهتر. معمولاً مخاطبان با تبلیغات سوشال مدیایی مثل تبلیغ در اینستاگرام و تلگرام آشنایی بیشتری دارند.
امروزه بیشتر اینفلوئنسرها از پستها و استوریهای صفحههایشان مثل بنرهای تبلیغاتی استفاده میکنند و آنها را به پروموت محصولات برندهای مختلف اختصاص میدهند. مهمترین نکته دربارهی تبلیغات آنلاین باورپذیری و قبول آنها از سمت مخاطب است. شاید به همین خاطر باشد که اینفلوئنسر مارکتینگ از بین تمامی انواع تبلیغات آنلاین طرفداران بیشتری دارد.
+1 مشاور دیجیتال برندینگ
بهتر است بدانید استفاده از ابزارهایی که نام بردیم سواد، هوشمندی و خلاقیت خاصی لازم دارد. اینکه صرفاً لوگوی یک برند را فلان طراح برجسته طراحی کرده باشد، برای برند اعتباری نمیآورد. همهی ابزارهایی که نام بردیم باید برای خلق ارزش به کار گرفته شوند. منظور ما از خلق ارزش، انتقال سریعتر و راحتتر پیام برند به مخاطبان و حرکت آن به سمت دروازههای پیشرفت است. خب حالا چه طور میتوان به این خلاقیت ارزشآفرین دست پیدا کرد؟
کلید خلاقیت ارزشآفرین در دستان مشاور دیجیتال برندینگ است. کسی که از سواد، تجربه و شناخت بازار چیزی کم ندارد و بهترین هدایتگر برند در کانالهای دیجیتالی مختلف است. اگر میخواهید با مشاور دیجیتال برندینگ، ویژگیها و وظایفش بیشتر آشنا شوید، سری به این یادداشت بزنید:
کشف سرزمینهای ناشناختهی موفقیت با مشاور دیجیتال برندینگ!
دیجیتال برندینگ به یک برند قدرت میدهد چون:
خب حالا که با ابزارهای برندینگ دیجیتال آشنا شدید، باید بدانید که از آنها میتوانید برای خلق سرمایههای مادی و غیرمادی استفاده کنید. یکی از این سرمایههای غیرمادی قدرت است. دنیای دیجیتال قدرت خاصی به یک برند میدهد. چون:
1.مخاطب را درگیر میکند!
حضور برندها در دنیای دیجیتال (وبسایت یا شبکههای اجتماعی) مخاطبان را وادار به فعالیت و تعامل با برند میکند. فقط کافی است نگاهی به بخش «نظرات کاربران» دیجیکالا بیندازید تا ببینید دقیقاً از چه چیزی حرف میزنیم! یا ببینید زیر پستهای اینستاگرامی اسنپ چه خبر است!
دیجیتال برندینگ و حضور برندها در دنیای دیجیتال این امکان را به مخاطبان میدهد که پیامهای برندها را گوش کنند، چیزهایی یاد بگیرند، موضعگیری کنند، نظر شخصیشان را بگویند و … حالا تصور کنید که دیجیکالا بدون داشتن امکان ثبت نظر تنها در تلویزیون تبلیغات میکرد یا خودش را روی تراکتهای چاپی به مردم معرفی میکرد. آنوقت مشتریها چگونه با این برند تعامل میکردند؟!
2.مخاطب را به اهدافش میرساند!
موتورهای سرچ گوگل، افزونههای روی یک وبسایت، مطالب دستهبندیشدهی روی یک شبکهی اجتماعی همگی میتواند مخاطب را به هدفش نزدیک کند. این قابلیتی است که تنها از طریق هوش مصنوعی و امکانات فضای دیجیتال در اختیار مردم قرار میگیرد. شما نمیتوانید محتوای برنامهی تلویزیونی را مطابق سلیقهتان تغییر یا حذف کنید اما میتوانید به موتور جستجوی یک وبسایت دستور بدهید که تنها کالایی را به شما نشان بدهد، که موردنیازتان است!
3.محتوا را غنی و عمیق میکند!
بالاخره تبلیغات تلویزیونی سر یک ثانیهی خاصی تمام میشوند و تبلیغات چاپی بعد از نوشتن چند خط به پایان میرسند. اما تبلیغات دیجیتال برندینگ اینطور نیست. کافی است یک وبسایت داشته باشید تا هراندازه که میخواهید محتوای متنی، صوتی، تصویری و ویدئویی تولید کنید!
یک پیج اینستاگرامی یا کانال تلگرامی تا ابد میتواند حجم زیادی اطلاعات را منتشر کند، بدون اینکه شما را با اخطار نزدیک شدن به پایان مواجه کند! بنابراین digital branding یک فرصت بینظیر را برای تولید حجم انبوهی از اطلاعات و محتوا در اختیار برندها قرار میدهد.
4.اعتماد مخاطب را جلب میکند!
سؤال اصلی این است که به تبلیغات تلویزیونی و چاپی یک برند بیشتر اعتماد میکنید یا محتوایی که دربارهی همان برند در یک شبکهی اجتماعی میخوانید؟! کدام یکی را باور میکنید؟! ابزارهای غیر دیجیتالی مثل بنر، ویدئوهای تبلیغاتی تلویزیون و تراکتها به شکل مستقیمی بیننده را به سمت خرید محصول یا خدمت دعوت میکند. اما خواندن یک موضوع دربارهی برندی روی لینکدین یا توییتر که حاصل تجربهی یک کاربر باشد، اعتماد بیشتری را جلب میکند. بنابراین انگار برندینگ دیجیتال فرصتی را در اختیار مخاطبان قرار میدهد که با چهرهی واقعی برندها آشنا شوند و انتخاب راحتتر و مطمئنتری داشته باشند.
جمعبندی
ما در ابتدای این یادداشت ادعا کردیم که راه رستگاری همهی کسبوکارها از دیجیتال برندینگ میگذرد! و برای اثبات ادعایمان شما را با اعضای خانوادهی digital branding آشنا کردیم. نشان دادیم که چگونه برندینگ دیجیتال باعث قدرت و اعتبار برندها میشوند و کلید گشایش درهای خلاقیت ارزشآفرین را هم نشانتان دادیم! آخرین و تنها پیشنهاد ما برای شما این است که هرگز بهتنهایی قدم درراه دیجیتال برندینگ نگذارید. حتماً از دانش و تجربهی مشاور دیجیتال برندینگ استفاده کنید و اگر در جستجوی مشاوری کاردان بودید، سراغش را از ما بگیرید!
منابع
کتاب Aaker on branding نویسنده: David Aaker