استراتژیست برندینگ یکی از مهرههای اصلی هر سازمانی است. استراتژیست برندسازی جوهرهی اصلی برند را میسازد و خمیرمایهی آن را برای حضور در بازار، ارتباط با مخاطب و رقابت با دیگر برندها آماده میکند. در این یادداشت مسئولیتها و ویژگیهایی که هر برنامه ریز برندینگ باید داشته باشد را باهم بررسی میکنیم. با ما همراه باشید!
استراتژیست برندینگ کیست؟
استراتژیست برندینگ خالق هویت برند است. برنامه ریز برندینگ همان کسی است که به کمک مطالعهی بازار، هدف، شخصیت و پیام یک برند را ترسیم میکند. استراتژیست برندسازی بازار هدف را بهخوبی میشناسد و نقاط تماس برند را برای تعامل بهتر و اثربخشتر با مخاطبان طراحی میکند.
استراتژیست برندینگ طراح نقشهی راه برند است.
مسئولیتهای اصلی استراتژیست برندسازی چیست؟
مسئولیت اصلی استراتژیست برند، ترجمهی ایدهها و مفاهیم پیچیده برند به نقشهی راهی است که قابل طراحی و قابل لمس باشد. به عبارت بهتر اهداف، شخصیت و پیام برند، مفاهیم ذهنی و پیچیدهای هستند که برنامه ریز برندینگ برای آنها مابهازای ملموس، اجزایی و قابل طراحی تعریف میکند. در زیر به 5 مورد از مسئولیتهای اصلی استراتژیست برندینگ اشاره میکنیم:
1.برنامه ریز برندینگ ارزش پیشنهادی برند را تعیین میکند
یکی از مسئولیتهای استراتژیست برندینگ ارائهی ارزش پیشنهادی برند است. منظور از ارزش پیشنهادی برند همان Value Proposition است. ارزش منحصربهفردی که یک برند در اختیار مخاطبانش قرار میدهد.
تعیین ارزش پیشنهادی برند توسط برنامه ریز برندینگ
آنچه فقط در ارتباط مشتریان یا یک برند خاص دریافت میکنند، توسط برنامه ریز برندینگ تعیین میشود. استراتژیست برند با نگاه به پتانسیلهای برند،ارزش پیشنهادی رقبا زیردستهای که برند به آن تعلق دارد، ارزش پیشنهادی را تعریف میکند.
2. استراتژیست برندسازی «داشتنیِ» یک برند را مشخص میکند
برنامه ریز برندینگ باید تعیین کند که داشتنی یک برند چیست. منظور از «داشتنی» همان Must Have است. داشتنی همان چیزی است یک برند دارد و رقبای آن ندارند. همان نقطهای یک برند را از دیگران جدا میکند. هویت اصلی و جوهرهی هر برند که به دست استراتژیست برندسازی مشخص میشود.
3.استراتژیست برندینگ از برند قاب میگیرید
قاب گرفتن از یک برند یکی از مسئولیتهای برنامه ریز برندینگ است. منظور از قاب گرفتن، اصطلاح framing است. در این فرآیند استراتژیست برندینگ، با نگاه به تمامی رقبا، جایگاهی منحصربهفرد از برند ارائه میکند. قاب گرفتن به معنی تعیین جایگاه برند در زیردستهای است که به آن تعلق دارد. مثلا اسنپ از برند خود در در زیردستهی تاکسیهای خصوصی اینترنتی قاب گرفته است.
استراتژیست برند به کمک مطالعهی بازار، جایگاه ویژه و متمایزی برای برند تعریف میکند و از آن قاب میگیرد.
4. استراتژیست برندینگ ایدهی مرکزی برند را طراحی میکند
ایدهی مرکزی همان فهوم سادهای است که در قلب یک کسبوکار وجود دارد. استراتژیست برندینگ ایدهی مرکزی یا دلیل وجودی این برند را به کمک ارزشهای برند ترسیم میکند.
5. استراتژیست برندسازی نقاط تماس برند را تعریف میکند
جمع همهی 4 مورد بالا که گفتیم، در نقاط تماس برند به شکل عینی و ملموس درمیآید. نقاط تماس برند، همان واسطههایی هستند که مشتری را با برند روبهرو میکنند. همچون محصول یا خدمت، بستهبندی، هویت کلامی، شبکههای اجتماعی، واحدهای پشتیبانی و … چهارچوبهای رفتاری، کلامی، بصری و حسی نقاط تماس باید نشات گرفته از روح برند باشد. از آنجایی که کسی بیشتر از استراتژیست برندینگ بر روح و فلسفهی وجود برند تسلط ندارد، تعیین این چهارچوبهای خاص هر برند از مسئولیتهای اوست.
طراحی چهارچوبهای نقاط تماس برند توسط استراتژیست برندینگ
استراتژیست برندینگ بهترین فرد برای ارزیابی برندسازی است. چراکه او اشراف کاملی بر اهداف و ارزشهای برند دارد و جوهرهی اصلی برند را بهخوبی میشناسد در یادداشت «ارزیابی برندینگ؛ معرفی 6شاخص آنالیز روند برندینگ» به کارهایی که برنامه ریز برندینگ در این زمینه میتواند انجام دهد، اشاره کردهایم.
استراتژیست برندینگ چه ویژگیها و مهارتهایی دارد؟
مهمترین ویژگی که یک استراتژیست برندینگ دارد، خلاقیت اوست. همچنین فهرستی از 4 مهارتی که یک استراتژیست برندینگ باید بداند، در اینجا آورده شده است:
1.مهارتهای برندینگ دیجیتال
برنامه ریز برندینگ باید به برندینگ در دنیای دیجیتالی بهخوبی آگاه باشد. شناخت عملکرد ابزارهای دیجیتالی از جمله وبسایت و شبکههای اجتماعی، برنامه ریز برندینگ را در کار خود توانمند میکند. بهعلاوه برگزاری کمپینهای تبلیغاتی برای برند و اجرای اثربخش آنها نیازمند دانش سئو، تولید محتوا در شبکههای اجتماعی، ایمیلمارکتینگ و … است. استراتژیست برند لازم نیست در استفاده از هر کدام از این ابزارها متخصص باشد اما آشنایی با آنها و مخصوصا تحلیل نتایج به کمک این ابزارها، او را در به دست آوردن نتایج بهتر راهنمایی میکند.
2.مهارتهای کپیرایتینگ و نویسندگی
استراتژیست برندسازی حتما باید مهارتهای نویسندگی و نویسندگی اثربخش (کپی رایتینگ) را در خود تقویت کند. مهارت در نویسندگی هم در تدوین متن استراتژی برند به او کمک میکند و هم در طراحی هویت کلامی برند، به کار برنامه ریز برندینگ میآید.
نویسندگی؛ یکی از مهارتهای الزامی استراتژیست برندسازی
یکی دیگر از دلایل اهمیت تقویت مهارت نویسندگی برای استراتژیست برندسازی، برگزاری کمپینهای تبلیغاتی است. هر برند با اجرای کمپینهای تبلیغاتی باید پیام خود را طوری به مخاطبان منتقل کند که حداکثر اثرگذاری را داشته باشد. استراتژیست برندینگ با تقویت مهارت نویسندگی، در تمامی نقاط تماس برند میتواند از تاثیر کلام برای جلب مخاطبان استفاده کند.
3.مهارتهای طراحی
برنامهریز برندینگ طراح نیست. اما باید با اصول و قواعد ابتدایی طراحی آشنایی داشته باشد. لزوم یادگیری اصول طراحی به این دلیل است که رهنمودهای استراتژیست برند بعدا توسط طراحان یک سازمان تصویر میشوند. تعریف فعالیت برندها در دنیای دیجیتالی نیازمند شناخت نور، رنگ، زاویهدید، اصول تصویربرداری و عکاسی و تولیدمحتوای تصویری و … است.
4.روانشناسی مخاطب
یکی از گامهای اصلی در کار استراتژیست برندسازی شناخت مخاطب است. سهمی از فرآیند شناخت مخاطب، به مشخص کردن ویژگیهای دموگرافیک یعنی سن، جنسیت، کلاس اجتماعی و …. اختصاص دارد. اما کار برنامه ریز به اینجا ختم نمیشود و شناخت مخاطب باید در لایههای عمیقتری هم انجام شود.
اگرچه مخاطبان یک برند به تناسب تفاوتهای شخصیتی و فرهنگی، بایکدیگر متفاوت هستند، اما امکان تشخیص الگوهای رفتاری خاصی در میان آنها ممکن است. شناخت الگوهای رفتاری مشتریان برای استراتژیست برند ضروری است. تحقیقات بسیاری در زمینهی شناخت رفتار مخاطب در مواجه با محصول و خدمات مختلف انجام شده است که آگاهای از آنها میتواند استراتژیست برند را در تهیهی سند استراتژی برند راهنمایی کند.
جمعبندی
استراتژیست برند بهعنوان خالق برند و یکی از کلیدیترین افراد هر مجموعه است. استراتژیست برند اهداف، ارزشها، نقاط تماس و جوهرهی اصلی برند را طرحریزی میکند. اما از آنجایی که اینها مفاهیمی پیچیده و ذهنی هستند، کار برنامه ریز برندینگ این است که آنها را با تعیین چهارچوبهایی قابل طراحی و اجرا کند. استراتژیست برند باید مهارتهایی همچون مهارت نویسندگی، دیجیتال برندنیگ، طراحی و روانشناسی مخاطب را در خود تقویت کند تا بهترین نتیجه را بگیرد.