ریبرندیگ فیسبوک یکی از مهمترین اتفاقات دنیای برندینگ در سال 2022 بود. مارک زاکربرگ، چهرهی اول Facebook سال گذشته به دنبال قولی که دربارهی دنیای متاورس داده بود اعلام کرد که فیسبوک از ژوئن 2022 با نماد آشنای خود یعنی FB خداحافظی خواهد کرد و به Meta ریبرند میکند. این اعلام رسمی بازسازی برند فیسبوک و تغییر آن به متا بود. پس از آن گفتههای بسیاری دربارهی ریبرندینگ Facebook شکل گرفت و تحلیلهای بسیاری دربارهی آن نوشته شد. با پیلبان همراه باشید تا نگاهی به ریبرندینگ فیسبوک داشته باشیم، دلایل آن را باهم مرور کنیم و ببینیم چه چشماندازی در انتظار متا است؟
دلیل ریبرندینگ فیسبوک و تغییر آن به متا چیست؟
میتوان نگاه به گذشته و نگاه به آینده را به عنوان دو دلیل اصلی ریبرندینگ Facebook عنوان کرد که در این بخش بررسی شده است:
دلیل اول: شرمساری از گذشته!
یکی از جدیترین دلایلی که به ریبرندینگ فیسبوک منجر شد، وجود نارضایتیها و انتقادهای شدید از این شبکهی اجتماعی بود. در طول سالهای اخیر و مخصوصا بعد از سال 2010 فیسبوک بارها با نادیده گرفتن قوانین و نقض حقوق شخصی افراد، از اطلاعات شخصی آنها سوء استفاده کرده و به این ترتیب یک چهرهی منفی از خود به جای گذاشته بود. این اتفاقا بارها در طول سالهای مختلف تکرار و زاکربرگ، مدیر فیسبوک را ناگزیر به پذیرش خطاهای خود کرده بود.
ریبرندینگ فیسبوک، با هدف تغییر ذهنیت کابران از این برند و قاب گرفتن تصویری مثبت، آیندهنگر و هوشمند انجام شده است.
اما جالب است بدانید که پایههای اصلی بازسازی برند فیسبوک را رسوایی اطلاعاتی سال 2018، پیریزی کرد. در سال 2018 میلادی گزارشی منتشر شد که آشکار میکرد Facebook با فروش اطلاعات کاربران خود به شرکت مشاوره کمبریج آنالیتیکا، نقش بزرگی در پیروزی دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی سال 2016 داشته است. در حقیقت این شرکت مشاوره بریتانیایی دست به مهندسی اطلاعاتی کاربران فیسبوک زده بود. کمبریج آنالیتیکا توانسته بود با استفاده از اطلاعات کاربران در فیسبوک، موضوعگیری کاربران نسبت به دو کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا یعنی تد کروز و دونالد ترامپ را به تحلیلهایی روانشناسی تبدیل کند و از آن به نفع برد ترامپ سوء استفاده کند. بسیاری میگویند اگر فیسبوک اطلاعات حدود 90 میلیون کاربر را نفروخته بود، احتمال پیروزی ترامپ در کارزار انتخاباتی تا حد بسیاری پایین میآمد!
شرمساری از فروش اطلاعات حساب کاربران، یکی از عوامل موثر بر ریبرندینگ فیسبوک
بعد از انتشار این خبر تصویری که عموم مردم از برند فیسبوک داشتند، بیشتر از قبل خدشهدار شد. فیسبوک، دیگر قابل اعتماد نبود و کمتر کسی حاضر به ادامه فعالیت بر بستر آن بود. یکی از واکنشهای جالب به این خبر، به راه افتادن کمپین #deletefacebook بود که بیشتر از هرچیزی خشم کاربران را نشان میداد.
در یادداشت «ریبرندینگ چیست؟ و پاسخ به 4 سوال دیگر دربارهی Rebranding» گفته بودیم که یکی از دلایلی که به بازسازی برندها منجر میشود، وجود ذهنیت منفی از یک کسبوکار است. برندها به نفع جلب رضایت مخاطبان خود باید مدام خود را در معرض پایش قرار داده و جایگاه خود را در هن مخاطبان سنجش کنند.
این مصداق دربارهی بازسازی برند فیسبوک صادق است. فیسبوک در سال 2018 و در حالی که مالک دو برند شناختهشدهی دیگر یعنی واتساپ و اینستاگرام بود، موقعیت خود و برندهای زیرمجموعه را در خطری جدی دید. ایجاد تصویر ذهنی منفی از این شبکهی اجتماعی و میتوانست در آیندهای نزدیک فیسبوک، واتساپ و اینستاگرام را به دره فراموشی بسپارد. پس تنها راه نجات از این شرایط ریبرندینگ Facebook میتواست باشد.
دلیل دوم: امیدواری به آینده
علی رغم چیزی که در ارتباط با گذشتهی پر اشتباه فیسبوک گفته شد، دلیل ریبرندینگ فیسبوک از دید مدیرعامل این برند، امیدواری به آینده است. آیندهای روشن که دنیای متاورس قرار است با خود بیاورد. زاکربرگ در سالهای اخیر و بعد از شکل گیری اولین جرقههای نارضایتی از این برند، تلاش کرد تا فیسبوک را برندی جوان، علمی و بهروز جلوه دهد. او در بسیاری از صحبتهای خود و هنگامی که موضوع آیندهی دنیا، ارتباطات و اینترنت به میان میآمد، از مفهومی به نام «متاورس» صحبت میکرد.
خوشبینی نسبت به واقعیت مجازی در آیندهی نزدیک، یکی از عوامل موثر بر ریبرندینگ Facebook
متا اکنون برای مخاطبان شبکههای اجتماعی نامی آشناست که با ریبرندینگ فیسبوک گره خورده است.حتما میپرسید متاورس چیست؟ و چرا باید یک پایهی اساسی بازسازی برند فیسبوک باشد؟ متاورس حد نهایی جهان اینترنت و همان واقعیت مجازی است که به ارتباطات انسانها، کار، تحصیل و معاشرت در یک فضای سهبعدی سروشکل میدهد. و برند فیسبوک با تاکید واقعیت مجازی و تلاش برای نزدیک کردن خود به بحثهای روزآمد تکنولوژی و اینترنت تلاش میکند، خود را بهعنوان برندی روبهجلو در ذهن مخاطبان قاب بگیرد.
هدف از ریبرندینگ Facebook چه بود؟
با توجه به به دلایلی که در بالا به آن اشاره شد، به نظر میرسد ریبرندینگ فیسوک و تبدیل آن به متا با هدف تغییر ذهنیت مخاطبان انجام شده است. این برند در تلاش است تا تصویر ذهنی عموم از خود را از بنگاه فروش غیرقانونی و سوءاستفاده گرانهی اطلاعات تغییر دهد. بازسازی برند فیسبوک در تلاش است به سمتی حرکت کند که برندی هوشمند و آیندهنگر بر بستر اینترنت را نمایش دهد که خود را برای فراگیری هوش مصنوعی آماده میکند.
آیندهی متا بعد از بازسازی فیسبوک چگونه خواهد بود؟
بعد از بازسازی برند فیسبوک، میان متا، بهعنوان شرکت مادر و فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ بهعنوان شبکههایی که زیرمجموعهی آن، مرز روشنی کشیده شد. به این ترتیب انتظار میرود اثربخشی متا در شبکههای اجتماعی زیرمجموعه آن تاحدودی کمرنگ شود. با این حال هنوز مشخخص نیست که آیا متا میتواند بعد از عملیات تغییر هویت، تصویر ذهنی مثبتی از خود در میان کابران پلتفرمهای خود داشته باشد یا خیر؟
جمعبندی
ریبرندینگ فیسبوک یکی از پرسروصداترین اخبار سال 2022 میلادی بود. ریبرندینگ Facebook به دو دلیل انجام شده است: یکی جبران گذشتهی ناخوشایند این برند و دیگری امید به ساخت آیندهای روشن در بستر وب و واقعیت مجازی. بازسازی برند فیسبوک با هدف تغییر تصویرذهنی مخاطبان انجام شده است و این برند تلاش میکند تصویری جوان و هوشمند را از خود به مخاطبان ارائه دهد.